Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας του Χόρχε Μπουκάι

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας του Χόρχε Μπουκάι

29/09/2024 2024-09-29 19:28

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας του Χόρχε Μπουκάι

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 74)

Τίτλος: Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας

Συγγραφέας: Χόρχε Μπουκάι

Εικονογράφηση: Γκούστι

Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος

Εκδόσεις: Opera

Προτεινόμενη ηλικία: 6+ (ίσως και λίγο αργότερα)

Από το οπισθόφυλλο:

Μπορείς να τα καταφέρεις! Θάρρος θέλει!

Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία:

Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό όσο ο ελέφαντας του τσίρκου

να κάθεται αλυσοδεμένος σ’ ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο;

Γιατί διάλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο:

Πριν χρόνια έκανα συνεδρίες ψυχολογίας με την Ν. Η Ν. είχε ένα χαρισματικό παιδί. Ήμουν έτοιμη να γεννήσω κι εκείνη ως ευχαριστώ μου έστειλε το συγκεκριμένο βιβλίο. Τώρα θα αναρωτιέται κάποιος: ταιριάζει άραγε το εν λόγω βιβλίο για ένα νεογέννητο; Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι ακριβώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβα αυτό το βιβλίο. Ίσως έγινε επειδή της είχα προτείνει το βιβλίο για το γιο της.

Το βιβλίο το έκλεισα σε ένα ντουλάπι. Κανένας δεν μιλούσε για αυτό. Το είχα ξεχάσει. Κάνοντας όμως μια γενική καθαριότητα, το βρήκα. Το άνοιξα και από εκείνη τη στιγμή ο Κωνσταντίνος έλεγε: “Τον ελέφαντα μαμά, να διαβάσουμε τον ελέφαντα”. Η αλήθεια είναι ότι πριν λίγο καιρό είχε δανειστεί ένα άλλο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι από τη βιβλιοθήκη κι έτσι ένα βράδυ το επιλέξαμε…

Παρόλο που δεν μπόρεσα να συζητήσω επαρκώς μαζί του, θεωρώ ότι σε μεγαλύτερη ηλικία θα συζητούσαμε περισσότερο, πιστεύω ότι κατανόησε το κείμενο καθώς για αρκετές μέρες μου το ανέφερε. Επομένως αυτό που προτείνω πάντα είναι ότι εκτός από τις προτεινόμενες ηλικίες, που έχουν τα βιβλία, καλό είναι να επιλέγουμε κάποιο που να κεντρίζει το ενδιαφέρον του παιδιού μας.

Άλλες κριτικές για το βιβλίο:

Δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  • Συζήτηση… Αρκετή συζήτηση σε σχέση με τους στόχους και τι τελικά είναι ακατόρθωτο στη ζωή μας. Μήπως περάσαμε ένα διάστημα της μέχρι τώρα ζωής μας ως “ελέφαντες”; Καλό είναι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού να μοιραζόμαστε δικές μας εμπειρίες, ώστε εκείνο να κατανοήσει περισσότερα.
  • Σίγουρα συζήτηση για τον πίνακα των ονείρων, που μπορείς να τον βρεις στο βιβλίο της φωτοανάγνωσης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ο νόμος της επιτυχίας. Και γιατί όχι; Να δημιουργήσετε ο καθένας το δικό του!
  • Συζήτηση σχετικά με την αποτυχία. Υπάρχει; Μαθαίνουμε κάτι κάθε φορά που δεν πετυχαίνουμε ένα όνειρο;