Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 11)
Τι είδε ο Ντεγκά, Σαμάνθα Φρίντμαν και Κριστίνα Πιεροπάν
Τίτλος: Τι είδε ο Ντεγκά
Συγγραφείς: Σαμάνθα Φρίντμαν και Κριστίνα Πιεροπάν
Απόδοση: Χρήστος Μπουλώτης
Εκδόσεις: Μέλισσα
Προτεινόμενη ηλικία: 6-9 ετών
Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: www.melissabooks.com
5 λόγοι για τους οποίους διάλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο:
- Στον Κωνσταντίνο αρέσουν τα βιβλία με ζωγράφους. Έτσι παρόλο που το συγκεκριμένο δεν είναι για την ηλικία του, το επέλεξα για να έρθει σε επαφή με πίνακες ζωγραφικής του Ντεγκά.
- Η εικονογράφηση φαίνεται σαν να είναι στο χέρι. Σαν ένας άλλος πίνακας ζωγραφικής. Μου άρεσε ιδιαίτερα.
- Είναι αρκετά σημαντικό για μένα τα παιδιά πέρα από τα βιβλία της ηλικίας τους, να έρθουν σε επαφή με τις καλές τέχνες. Εξάλλου για αυτό το λόγο επέλεξα και το σχολείο του στο Ωραιόκαστρο, κι ας είναι αρκετά μακριά από εδώ που μένουμε. Αποτελεί ένα σχολείο πρότυπο, που εισάγει τα παιδιά σε διάφορες μορφές τέχνης. Για παράδειγμα, φέτος δύο φορές μέχρι στιγμής τους έβαλαν να ζωγραφίσουν, χρησιμοποιώντας το πινέλο με το στόμα τους.
- Μου το πρότεινε η κυρία Μαίρη (πλέον πιστεύω δεν χρειάζεται συστάσεις). Αν δεν έχετε διαβάσει όμως κάποιο από τα προηγούμενα άρθρα μου είναι βιβλιοθηκονόμος στη δημοτική βιβλιοθήκη της Σταυρούπολης. Εμπιστευτείτε τις βιβλιοθηκονόμους. Ξέρουν όλα τα διαμάντια της βιβλιοθήκης τους!
- Το κείμενο αν και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-9 ετών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Επομένως αν το παιδί σου είναι λίγο μικρότερο, απλά ξεφύλλισε το βιβλίο και δώσε του μια ευκαιρία για ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της ζωγραφικής.
Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: www.melissabooks.com
Κριτική για το βιβλίο:
4 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:
- Μπορείτε να δείτε τo ακόλουθo βίντεο για τον Ντεγκά, που υπάρχει στο Youtube. Υπάρχουν βίντεο και για άλλους ζωγράφους και το πλεονέκτημα είναι ότι είναι στα ελληνικά.
2. Αν υπάρχει μουσείο τέχνης στην πόλη που βρίσκεσαι είναι μια καλή ευκαιρία να το επισκεφθείς. Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα η είσοδος είναι ελεύθερη.
3. Μπορείς να ζητήσεις από το παιδί να ζωγραφίσει όποια σκηνή του άρεσε περισσότερο. Μπορείς σε αυτό το σημείο να του διαβάσεις και λίγα στοιχεία από τη ζωή του ζωγράφου, που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου.
4. Μια ακόμα δραστηριότητα είναι να παρατηρήσετε πολύ καλά τους πίνακες, που υπάρχουν στο βιβλίο και να τους αναλύσετε. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν σχετικές αναφορές για τον κάθε πίνακα ξεχωριστά, που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή τη δραστηριότητα.