Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλία 63-64)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλία 63-64)

24/06/2024 2024-06-24 15:08

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλία 63-64)

Ο αρκούδος και το πιάνο και Ο αρκούδος, το πιάνο, ο σκύλος και το βιολί του David Litchfield

Τίτλος βιβλίων: Ο αρκούδος και το πιάνο και Ο αρκούδος, το πιάνο, ο σκύλος και το βιολί

Συγγραφέας: David Litchfield

Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου

Εκδόσεις: Μικρή σελήνη

Προτεινόμενη ηλικία: 4+

Από το οπισθόφυλλο:

Μια μέρα, μέσα στο δάσος, ένα μικρό αρκουδάκι ανακάλυψε κάτι που δεν είχε ξαναδεί ποτέ. “Τι είναι αυτό άραγε το παράξενο πράγμα;” σκέφτηκε. Και άπλωσε διστακτικά την πατούσα του να το αγγίξει (Ο αρκούδος και το πιάνο)

“Τι θα κάνουμε Ούγκο;” είπε ο Έκτορας καθώς περπατούσαν παρέα προς το σπίτι. “Η μουσική μου είναι πια ξεπερασμένη. Ποιος θέλει να ακούσει ένα γέρο βιολιστή, όταν μπορεί να ακούσει τον διάσημο Αρκούδο-πιανίστα;” (Ο αρκούδος, το πιάνο, το σκυλί και το βιολί)

Η κριτική μου για τα δύο βιβλία:

Είναι εξαιρετικά καθώς οι προτάσεις τους είναι σύντομες και γεμάτες με νόημα. Το παιδί σε κάθε περίπτωση διδάσκεται πως το να επιμένεις να κάνεις όνειρα και να κάνεις κάτι μικρό καθημερινά μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό από πολύ μικρή ηλικία να γνωρίζει πως για να πετύχει κάποιος κάτι χρειάζεται προσήλωση στο στόχο και καθημερινά να κάνει κάτι μικρό, μια δραστηριότητα για να πετύχει τον απώτερο στόχο. Η εικονογράφηση των βιβλίων είναι σπουδαία. Σπουδαίο όμως είναι ότι ο Αρκούδος δεν ξεχνά τους φίλους του και στο πρώτο βιβλίο επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε. Μια δραστηριότητα λοιπόν είναι η αυτοπαρατήρηση, δηλαδή από που ξεκίνησα και πώς έφτασα εκεί που έφτασα. Μια άλλη είναι να δίνεις την ευκαιρία, όταν μπορείς να κάνει κάποιος φίλος σου το όνειρο του πραγματικότητα, όπως συνέβη στον Έκτορα. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα δύο βιβλία δεν πρέπει να λείπουν από καμία παιδική βιβλιοθήκη.

Σε αυτό το άρθρο σκόπιμα δεν έχω βάλει κάποια δραστηριότητα. Για μένα όλα αυτά που μπορεί να συζητήσει ο γονιός με το παιδί του, με αφορμή αυτά τα δύο βιβλία είναι πιο σπουδαία από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, θα μπορούσε να πλαισιώσει τα συγκεκριμένα βιβλία. Περισσότερες πληροφορίες για τους στόχους και την κατάκτησή τους, μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μου: “Φωτοανάγνωση”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ο νόμος της επιτυχίας.

Άλλες κριτικές για τα βιβλία:

https://www.kathemeragoneis.com/o-arkoudos-kai-to-piano-mikri-selini/

https://www.youtube.com/watch?v=ECj7Dt88k3I