Τα βιβλία του Κωνταντίνου (βιβλίο 9)

Τα βιβλία του Κωνταντίνου (βιβλίο 9)

19/02/2024 2024-02-19 20:43

Τα βιβλία του Κωνταντίνου (βιβλίο 9)

Όλοι μαζί στον μπλε καναπέ, Tim Hopgood

Τίτλος: Όλοι μαζί στον μπλε καναπέ

Συγγραφέας: Tim Hopgood

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Επιμέλεια: Γιάννα Σκαρβέλη

Προτεινόμενη ηλικία: 4+

Από το οπισθόφυλλο:

“Σταματήστε αμέσως!” λέει η μαμά

“Στους καναπέδες καθόμαστε, ΔΕΝ χοροπηδάμε!”

Ο μπαμπάς λέει ότι ο καναπές μας είναι ξεχαρβαλωμένος, η γιαγιά λέει ότι είναι μαρτύριο για την πλάτη της. Εγώ αναρωτιέμαι: “Τι έχουν πάθει οι μεγάλοι; Ο καναπές μας είναι απλώς μεγάλος, μπλε και καταπληκτικός!”

Το βιβλίο αυτό μιλάει για μένα (την Τίνα), τον αδελφό μου (τον Κωστή), τις δύο γάτες μας (Τούμπα και Θρούμπα) και τις απίθανες περιπέτειες που ζούμε πάνω στο δικό μας μεγάλο μπλε καναπέ.

5 λόγοι για τους οποίους επέλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο:

  1. Μου το πρότεινε η βιβλιοθηκόνομος, η κυρία Μαίρη, στη δημοτική βιβλιοθήκη της Σταυρούπολης.
  2. Πίστευα, όπως κι έγινε, ότι θα αρέσει στον Κωνσταντίνο γιατί ο καναπές έχει ανάγλυφα σχέδια. Επομένως αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών.
  3. Η εικονογράφηση ήταν ένας ακόμα λόγος που το διάλεξα.
  4. Ενισχύεται η δημιουργικότητα και η φαντασία του παιδιού, καθώς τα δύο παιδιά δείχνουν αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού.
  5. Να έχετε εμπιστοσύνη στις βιβλιοθηκονόμους, που σας γνωρίζουν καλά. Ξέρουν τι κάνουν. Σας το είπα; Όχι;! Ε σας το λέω τώρα. Αν πάτε στη βιβλιοθήκη της Σταυρούπολης και σας προτείνουν ένα βιβλίο, να το πάρετε χωρίς δεύτερη σκέψη! Ευχαριστώ πολύ όλες τις εξαιρετικές κυρίες που εργάζονται εκεί… την κυρία Πελαγία… την κυρία Μαίρη και τα κορίτσια που κάνουν πρακτική άσκηση.

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Μπορείς να του ζητήσεις, όπως κάθε φορά προτείνω, να σου ζωγραφίσει την αγαπημένη του εικόνα από το παραμύθι. Στη συνέχεια μπορείτε να τη συζητήσετε.
  2. Αν το παιδί γράφει τότε μπορείτε να γράψετε κι άλλα παιχνίδια που μπορεί κάποιος να παίξει σε έναν καναπέ, όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα. Αν είναι στην προσχολική ηλικία μπορείτε απλά να τα αναφέρετε προφορικά. Έτσι αναπτύσσεται το λεξιλόγιο του ή φαντασία του. Θα λέγαμε ότι είναι μια εναλλακτική δραστηριότητα του: τι μπορώ να κάνω με ένα κομμάτι ξύλο, που αναφέρεται στο βιβλίο της φωτοανάγνωσης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ο Νόμος της Επιτυχίας (σελ. 195).

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://blogs.sch.gr/4nipkarpen/2015/10/22/%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC/#prettyPhoto[37]/1/

3. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα αντικείμενα του σπιτιού, όπως για παράδειγμα ένα δίσκο, μια κατσαρόλα, το κρεβάτι κλπ. ώστε να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα του παιδιού και να βρείτε νέους τρόπους παιχνιδιού.

4. Μπορείτε να βρείτε ένα τραμπολίνο σε κάποιο κοντινό πάρκο ή να αγοράσετε ένα ή απλά να χοροπηδήσετε με το παιδί σας πάνω στο δικό σας καναπέ. Παράλληλα μπορείτε να φωνάξετε για ένα λεπτό: “Αξίζω!”. Πιστεύω ότι όταν ολοκληρώσετε το χοροπήδημα τότε θα νιώθετε πολύ καλύτερα. Είναι μια άσκηση που κάνουμε αρκετά συχνά με τον Κωνσταντίνο. Είναι μια άσκηση που προτείνει και ο κορυφαίος, κατά την άποψη μου, life coach, ο Tony Robbins. Τι περιμένετε; Ανεβείτε σε ένα τραμπολίνο ή ένα καναπέ, φωνάξτε αξίζω και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει μια για πάντα!

5. Για το τέλος άφησα ορισμένες δραστηριότητες messy play. Είναι η αγαπημένη μας δραστηριότητα εξάλλου:

Πολύχρωμα μακαρόνια, πολύχρωμο ρύζι αλλά και τέμπερες κλπ. μπορούν να κρατήσουν (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού) το παιδί σας απασχολημένο αρκετή ώρα.

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: www.lalymom.com/colorful-sensory-activities-for-toddlers/

Για τις πολύ μικρές ηλικίες, φρούτα σε διάφορα χρώματα ή γιαούρτι με λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή χιλιάδες άλλες προτάσεις στην ιστοσελίδα (από όπου είναι αντλημένη η φωτογραφία): https://www.emmasdiary.co.uk/blog/messy-play-ideas-for-babies-and-toddlers