Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 40)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 40)

18/04/2024 2024-05-29 9:53

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 40)

Η πεταλούδα, Κώστας Βασιλάκης

Τίτλος: Η πεταλούδα

Συγγραφέας: Κώστας Βασιλάκης

Εικονογράφηση: Κατερίνα Π. Βάγια

Εκδόσεις: Λιβάνης

Προτεινόμενη ηλικία: 3-6 ετών

Από το οπισθόφυλλο:

Είχε γίνει ένα μικρό θαύμα.

Είχα μεταμορφωθεί σε πεταλούδα.

Άνοιξα τα φτερά μου και πέταξα.

Νομίζω ότι τότε ήταν που σε συνάντησα.

Η κριτική μου για το βιβλίο:

Σε αντίθεση με το χθεσινό βιβλίο, το συγκεκριμένο δεν έχω λόγια για να το περιγράψω. Το διάβασα αρκετές φορές στον Κωνσταντίνο, που φαίνεται ότι του κέντρισαν το ενδιαφέρον τα φτερά της νεράιδας και όχι μόνο. Εξηγεί με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο τη ζωή της πεταλούδας. Πώς από ένα “απλό” αυγό, αλλάζει μορφή ώσπου στο τελικό στάδιο ανοίγει τα φτερά της και πετάει. Τώρα που ήρθε η άνοιξη πιστεύω ότι πρέπει να διαβαστεί και να γίνουν οι αντίστοιχες δραστηριότητες, που προτείνω στη συνέχεια, από κάθε γονιό και κάθε εκπαιδευτικό! Ένα βιβλίο για την ίδια τη ζωή και την εξέλιξη της! Αλήθεια, πόσο σπουδαίο είναι να γνωρίζουν τα παιδιά τον κύκλο ζωής της πεταλούδας ή/και άλλων ζώων;

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Μπορείτε να ζωγραφίσετε πεταλούδες με γκλίτερ ή σκηνές από τη ζωή της πεταλούδας.
  2. Μπορείτε να παίξετε messy play. Σου έχω μιλήσει αρκετές φορές για τα οφέλη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Προχθές διάβαζα κι ένα άρθρο από την εταιρεία Messy Play Hehe στη Θεσσαλονίκη, που έλεγε ότι το messy play είναι κάτι σαν το παιχνίδι στις αλάνες που είχαμε εμείς όταν ήμασταν παιδιά! Ενδεικτικά μοιράζομαι μαζί σου ορισμένους συνδέσμους: https://fun-a-day.com/butterfly-sensory-activities/, https://littlebinsforlittlehands.com/butterfly-sensory-bin/, https://www.firefliesandmudpies.com/life-cycle-of-a-butterfly-activity/.

https://www.funathomewithkids.com/2015/04/mess-free-sensory-play-butterfly-for.html?m=1

3. Οι επόμενες δύο δραστηριότητες βελτιώνουν τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών και τη φαντασία – δημιουργικότητα τους. Η μία έχει σχέση με το γέμισμα των φτερών της πεταλούδας με καρδιές ή με άλλα σχήματα και η άλλη με το γέμισμα με χρώμα σε έτοιμα μοτίβα και την αναγνώριση των σχημάτων.

4. Τα παιδιά που μπορούν να γράψουν μπορεί να τους ζητηθεί να κάνουν ένα μικρό κείμενο για κάθε ένα από τα στάδια της ανάπτυξης της πεταλούδας.

5. Η τέχνη του κουκλοθέατρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ως κούκλα μπορεί να είναι κάτι που θα έχουν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά ή να είναι κάποια αγορασμένη από ένα κατάστημα παιχνιδιών. Υπάρχουν αρκετές επιλογές στην αγορά. Το κουκλοθέατρο τα βοηθά να αναπτύξουν τις λεκτικές τους ικανότητες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.