Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 47)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 47)

01/05/2024 2024-06-10 17:49

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 47)

Το μικρό θαύμα της φύσης: Μέλισσα, Britta Teckentrup

Τίτλος: Το μικρό θαύμα της φύσης: Μέλισσα

Συγγραφέας: Britta Teckentrup

Απόδοση: Ράνια Τζιαμπίρη

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Προτεινόμενη ηλικία: 3+

Από το οπισθόφυλλο:

Μια αληθινή ιστορία για ένα “μικρό” θαύμα. Σε όλα τα πολύχρωμα λουλούδια σταματά. Είν’ η δουλειά της σοβαρή και δεν τα προσπερνά. Συντροφεύστε τη μελισσούλα στο μαγευτικό ταξίδι της στα ανθισμένα λιβάδια και παρακολουθήστε την πορεία της από λουλούδι σε λουλούδι. Στο υπέροχο αυτό βιβλίο με την εκπληκτική εικονογράφηση μάθετε τα πάντα για τη μέλισσα, αυτό το μικροσκοπικό θαύμα της φύσης.

Η κριτική μου για το βιβλίο:

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει απλό και κατανοητό λεξιλόγιο. Είναι δημιουργημένο με ομοιοκαταληξία και εύκολα μπορεί να το απομνημονεύσει το παιδί. Μέσα από τις σελίδες του ανακαλύπτει όλα τα μυστικά για τη μέλισσα και το πόσο σπουδαία είναι για την αναπαραγωγή των λουλουδιών και τη δημιουργία του μελιού. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα από το βιβλίο είναι η εικονογράφηση του, καθώς πιστεύεις ότι αντί για παιδικό παραμύθι έχεις στα χέρια σου πολύτιμους πίνακες ζωγραφικής. Στα συν το μικρό κοπτικό στη μέση του βιβλίου που έχει πέντε πλευρές και από το κέντρο ενός λουλουδιού καταλήγει στη μέλισσα.

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Αρχικά μπορείτε να παίξετε messy play. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει πάρα πολλά οφέλη για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα μεγαλύτερα παιδιά ακόμα και τους ενήλικες. Οι ιστοσελίδες είναι ενδεικτικές: https://gr.pinterest.com/pin/691654455265664947/, https://realplaykids.com/blogs/realplay/honey-bee-sensory-play, https://www.etsy.com/uk/market/bee_tuff_tray.
  2. Αν βρίσκεστε κοντά στη Θεσσαλονίκη ή μένετε στην πόλη μας τότε μετά το βιβλίο χρήσιμη είναι μια επίσκεψη στο Anel Honey Park: https://honeypark.gr/. Λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά εγώ μόλις πριν λίγους το έμαθα όταν ο Κωνσταντίνος πήγε με το σχολείο εκδρομή! Πέρασαν φανταστικά!
  3. Σε αυτόν τον σύνδεσμο βρήκα ένα αρκετά ενδιαφέρον επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τη μέλισσα. Το παιδί εκτός από τη λεπτή του κινητικότητα, μαθαίνει να αναγνωρίζει τα χρώματα: https://www.odosermou.gr/shop/piase-ti-melissa-xylino-paichnidi/.
  4. Μπορείτε να αναζητήσετε κάποιες συνταγές με μέλι, συνήθως κάποιο γλυκό πχ. μπισκότα, και να περάσετε δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας! Ακολουθώ τις περισσότερες φορές τις συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, του Άκη Πετρετζίκη και του Σταύρου Βαρθαλίτη. Όμως, έχω βρει σπουδαίες συνταγές στον Γαστρονόμο και στο bovary. Όσο ψάχνεις βρίσκεις οπότε ίσως κάποιες φορές ακολουθήσω και κάποια άλλη πρόταση! Γενικά τα τελευταία δύο χρόνια πειραματίζομαι αρκετά με τη μαγειρική!
  5. Μπορείς να ζητήσεις από το παιδί σου να ζωγραφίσει μια μέλισσα ή ότι άλλο του άρεσε από το παραμύθι. Συνήθως αντί για ζωγραφική μπορεί να συζητήσω με τον Κωνσταντίνο το θέμα του βιβλίου, να του κάνω ερωτήσεις για τα συναισθήματα του ήρωα (με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται η συναισθηματική του νοημοσύνη) και γενικά να τον ρωτήσω τι του κάνει εντύπωση, τι του αρέσει κλπ. Ελπίζω να σε βοήθησα και σήμερα!