Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 8)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 8)

19/02/2024 2024-02-19 20:08

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 8)

Να βοηθήσει θέλει, το μικρό κουνέλι, John Bond

Τίτλος: Να βοηθήσει θέλει, το μικρό κουνέλι

Συγγραφέας: John Bond

Εκδόσεις: Ίκαρος

Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη

Προτεινόμενη ηλικία: 3+

Από το οπισθόφυλλο:

Το μικρό κουνέλι έχει ένα ΠΟΛΥ σημαντικό γράμμα να ταχυδρομήσει.

Το μικρό κουνέλι βοηθάει. Βοηθάει ΠΟΛΥ.

Το μικρό κουνέλι ΔΕΝ θα το χάσει το γράμμα, θα είναι ΠΟΛΥ προσεκτικό κουνέλι και ΔΕΝ θα αργήσει…

Μια νέα ξεκαρδιστική περιπέτεια για το θαρραλέο Μικρό Κουνέλι!

“Ο John Bond αποτυπώνει υπέροχα τον τρόπο που τα μικρά παιδιά συγκεντρώνονται σε έναν απλό στόχο…” Observer

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://www.skroutz.gr/s/25254165/Na-voithisei-thelei-to-mikro-kouneli.html

5 λόγοι για τους οποίους διάλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο:

  1. Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι η πλούσια εικονογράφηση του.
  2. Το κείμενο άρεσε πολύ στον Κωνσταντίνο καθώς γελάει κάθε φορά που το διαβάζουμε.
  3. Μια ιστορία για ένα κουνέλι που θέλει να βοηθήσει αλλά τελικά…
  4. Μια τρυφερή ιστορία ανάμεσα στη μαμά και στο κουνέλι της. Ο λόγος είναι αρκετά αστείος.
  5. Μια ιστορία για την επίτευξη ενός στόχου.

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://www.paron.gr/2020/10/17/na-voithisei-thelei-to-mikro-koyneli/

Γιατί προτείνω πολύ συχνά ως μια δραστηριότητα το messy play:

Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στη συνέχεια έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα www.projectparenting.gr (https://www.projectparenting.gr/psixologia/ti-einai-to-messy-play-kai-poia-ta-ofeli-tou/) που την παρακολουθώ σε τακτική βάση, καθώς με βοηθά στο να αναπτύξω τη θετική γονεϊκότητα.

Στο messy play το παιδί αναπτύσσει τις αισθήσεις του, δηλαδή την αφή, την όραση, τη γεύση, την όσφρηση, την ακοή και την κίνηση. Ο σκοπός κάθε φορά, που δημιουργούμε ένα δίσκο ή ένα τραπέζι είναι το παιδί να παίξει ελεύθερα, χωρίς να υπάρχουν κανόνες, να εξερευνήσει, να μάθει και να θεραπευθεί.

Όλα αυτά τα παιχνίδια, που κατά καιρούς θα σας προτείνω, αποτελούν “τροφή” για τον εγκέφαλο. Μέσα από αυτές τις δημιουργικές δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν! Όταν τα παιδιά καταγράφουν ένα αισθητηριακό ερέθισμα τότε κάποιος νευρώνας συνδέεται με κάποιον άλλο κι έτσι δημιουργούνται νέες συνάψεις.

Τα αισθητηριακά τους όργανα χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να θέτουν κάθε φορά συγκεκριμένα ερωτήματα, να εξερευνούν χωρίς όρια, να κάνουν δοκιμές και λάθη, να επαναλαμβάνουν ό,τι τους αρέσει, να καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, να λειτουργούν όπως οι επιστήμονες και να εντυπωσιάζουν με την ενέργεια και τη φαντασία τους.

Ορισμένα από τα οφέλη του messy play, όπως καταγράφονται στο βιβλίο: messy play στο σπίτι συνταγές και συμβουλές, στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση αφού γίνεται μέλη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, είναι: η συγκέντρωση, η προσοχή, οι μαθηματικές δεξιότητες, οι λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες, οι γλωσσικές/κοινωνικές δεξιότητες, η δημιουργικότητα, η επικοινωνία, η αυτενέργεια, η αυτορρύθμιση, η αυτογνωσία, η διαχείριση του στρες, το αισθητηριακό σύστημα, η σωματική υγεία και η θετική προσέγγιση απέναντι στις νέες εμπειρίες.

Στον Κωνσταντίνο το ξεκίνησα ως μια δραστηριότητα περίπου στους 16 μήνες και μέχρι σήμερα τον κρατάει απασχολημένο αρκετές ώρες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Σημασία δεν έχει μόνο να λερωθεί. Σημασία έχει να ανακαλύψει, να εξερευνήσει και γενικά να παίξει ελεύθερα. Το προτιμώ κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζουμε με αντίστοιχους τρόπους και το χειμώνα.

5 δραστηριότητες που σας προτείνω:

  1. Η πρώτη δραστηριότητα είναι το παιδί να ζωγραφίσει τη σκηνή που του αρέσει περισσότερο. Στη συνέχεια μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει το λόγο του με το να το ρωτήσετε: για ποιον λόγο του άρεσε.
  2. Η δεύτερη δραστηριότητα είναι η πλαστελίνη. Στη συνέχεια έχω μερικούς συνδέσμους από το Youtube, που σας δείχνουν πως να φτιάξετε εύκολα ένα δικό σας κουνέλι.

3. Το παιχνίδι του κουκλοθέατρου, έχει επίσης πολλά οφέλη για το παιδί. Αν δεν έχετε μια έτοιμη κούκλα κουνέλι για να παίξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τρόπους για να δημιουργήσετε τις δικές σας κούκλες στο σπίτι, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι:

4. Αν πλησιάζει το Πάσχα ή αν θέλετε να κάνετε κατασκευές με θέμα το κουνέλι, υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες που προτείνουν αντίστοιχες δραστηριότητες. Στη συνέχεια επισυνάπτω αυτές που μου κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον:

5. Για το τέλος άφησα τις δραστηριότητες messy play. Μπορούν να γίνουν με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Για το πρώτο τραπέζι χρειαζόμαστε ρεβύθια και πράσινη φάβα. Μικρές μινιατούρες λαγών και σβήστρες από καρότο ή κάποιο άλλο υλικό, πχ. χαρτόνι.

Η εικόνα είναι από την ιστοσελίδα: www.fun-a-day.com/rabbit-sensory-bin/

Ο επόμενος δίσκος αποτελείται από μινιατούρες κουνελιών, πλαστικά αυγά ή άλλες πασχαλινές μπάλες, χόρτο από γκοφρέ χαρτί κλπ.

Η εικόνα είναι από την ιστοσελίδα: www.rainydaymum.co.uk/easter-sensory-bin/

Μία ακόμα δραστηριότητα που προτείνω, γίνεται με χρωματιστό πράσινο ρύζι, λίγες μινιατούρες και πλαστικά αυγά και καρότα.

Η εικόνα είναι από την ιστοσελίδα: https://theladybirdsadventures.co.uk/5-simple-spring-sensory-play-ideas/

Για το τέλος θα σας βάλω ένα σύνδεσμο του Youtube, μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε πώς μπορείτε να χρωματίσετε το ρύζι. Είναι μια συνηθισμένη δραστηριότητα, με την οποία ασχολείται ο Κωνσταντίνος από την ηλικία των 16 μηνών. Πάντα με επίβλεψη. Δεν ενδείκνυται για παιδιά που τοποθετούν αντικείμενα στο στόμα.