Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 7)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 7)

19/02/2024 2024-02-19 19:10

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 7)

Πιγκουίνος χάθηκε, πιγκουίνος βρέθηκε, Oliver Jeffers

Τίτλος: Πιγκουίνος χάθηκε πιγκουίνος βρέθηκε

Συγγραφέας: Oliver Jeffers

Εκδόσεις: Ίκαρος

Προτεινόμενη ηλικία: 3+

Από το οπισθόφυλλο:

Ήταν κάποτε ένα αγόρι. Μια μέρα, βρήκε στην πόρτα του έναν πιγκουίνο…

Το αγόρι δεν ήξερε από που είχε έρθει ο πιγκουίνος και σε ποιον ανήκε. Επειδή όμως έδειχνε πολύ θλιμμένος, σκέφτηκε ότι μπορεί να είχε χαθεί. Έτσι αποφάσισε να τον βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι του, ακόμα κι αν χρειαζόταν να κάνει κουπί ως τον Νότιο Πόλο…

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: www.kidscloud.gr.

5 λόγοι για τους οποίους επέλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο:

  1. Ο Oliver Jeffers είναι ένας συγγραφέας που αρέσει πολύ στον Κωνσταντίνο.
  2. Ο συγγραφέας έχει γίνει κι ο δικός μου αγαπημένος.
  3. Για άλλη μια φορά οι εικόνες είναι υπέροχες και το κείμενο μικρό ώστε να μπορέσουμε με τη φαντασία μας να δημιουργήσουμε νέες περιπέτειες.
  4. Βρίσκω αρκετά βιβλία του στις δανειστικές βιβλιοθήκες που επισκέπτομαι.
  5. Είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσω στον Κωνσταντίνο για τα ζώα που ζουν στο Βόρειο και Νότιο πόλο.

Κριτική για το βιβλίο:

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: www.kidscloud.gr.

Γιατί προτείνω τις συγκεκριμένες δραστηριότητες:

Όπως σου έχω μιλήσει, σε προηγούμενο ποστ, το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τις λέξεις, την ομιλία, την ορθολογική σκέψη, τη λογική και τους αριθμούς, ενώ το δεξί ημισφαίριο για την αντίληψη του χώρου, τις τέχνες, τη δημιουργικότητα, τη μουσική, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα (Γιαννακοπούλου, 2022; Buzan, 1991). Έτσι η ζωγραφιά, το messy play και η πλαστελίνη είναι καλλιτεχνικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Το θεατρικό παιχνίδι ή το κουκλοθέατρο και η δημιουργία μιας φανταστικής ιστορίας αναπτύσσουν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρω στο βιβλίο: “Φωτοανάγνωση”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ο νόμος της επιτυχίας (σελ. 150):

“Για αυτό το λόγο χρήσιμο είναι στη διαδικασία της μελέτης να είναι ενεργοποιημένα και τα δύο ημισφαίρια προκειμένου να μπορεί ο μαθητής να μάθει πιο αποτελεσματικά αυτό που θέλει”.

Η εικόνα προέρχεται από: https://www.livinginwellbeing.org/mind-mapping/

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: www.kidscloud.gr.

6 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Μπορείς να ζητήσεις από το παιδί να ζωγραφίσει ό,τι του άρεσε περισσότερο από το παραμύθι που του διάβασες. Ενδεικτικά χρησιμοποιώ το σύνδεσμο από το 10ο νηπιαγωγείο Τρίπολης.

https://blogs.sch.gr/10niptrip/2022/02/16/pigkoyinos-chathike-pigkoyinos-vrethike/

2. Η δεύτερη δραστηριότητα είναι αυτή του messy play. Διάφορα υλικά μπορούν να φανούν χρήσιμα για να δημιουργήσουμε ένα δίσκο messy play, όπως αφρός ξυρίσματος, πάγος, χαλίκια κλπ.

Αν έχεις πολλές μικρές φιγούρες με πιγκουίνους μπορείς να τις βάλεις σε μια παγοθήκη και να προσθέσεις νερό. Στη συνέχεια στο τραπέζι Flisat της ΙΚΕΑ μπορεί να παίξει, σπάζοντας τον πάγο.

Η εικόνα είναι από την ιστοσελίδα: https://gr.pinterest.com/pin/klka–550283648222040490/

Σε έναν δίσκο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφρό ξυρίσματος και πάγο (αν κι αυτός μπορεί να σας ολοκληρώσει το παιχνίδι λίγο νωρίτερα λόγω του ότι θα αλλοιώσει τον αφρό ξυρίσματος). Οι επόμενες εικόνες είναι από την ιστοσελίδα: kidactivitieswithalexa.com/en/penguin-sensory-bin/.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φιγούρες των πιγκουίνων που έχετε με λευκό και μπλε χαλίκι. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο βαμβάκι.

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://www.livinglifeandlearning.com/penguin-sensory-bin.html

Αν έχετε χάντρες νερού μπορείτε να βάλετε αρκετές σε μπλε χρώμα και να κρύψετε μέσα τις φιγούρες των πιγκουίνων. Στην παρακάτω εικόνα το χιόνι αποτελείται από φελιζόλ.

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: www.3dinosaurs.com/wordpress/index.php/penguin-water-bead-sensory-bin/.

Στην επόμενη ιστοσελίδα υπάρχουν ακόμα 12 προτάσεις για να παίξετε με φιγούρες πιγκουίνων κι απλά υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

3. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν με πλαστελίνη, ώστε να αναπτύξουν τη λεπτή τους κινητικότητα και τη φαντασία. Στα επόμενα links σου προτείνω εύκολες δραστηριότητες ώστε να μπορέσεις να δημιουργήσεις και άλλα ζωάκια με το παιδί σου.

4. Το θεατρικό παιχνίδι ή το κουκλοθέατρο είναι δύο μορφές έκφρασης όπου το παιδί αναπτύσσει τόσο το λεξιλόγιο του όσο και τη φαντασία του. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να αναπαραστήσετε όλη την ιστορία είτε παίζοντας ο ένας το αγόρι και ο άλλος τον πιγκουίνο μέσω της θεατρικής έκφρασης. Είτε να δημιουργήσετε κούκλες για το κουκλοθέατρο και να τις χρησιμοποιήσετε.

5. Μπορείτε μιλώντας για τη σπουδαιότητα της φιλίας και της αγκαλιάς μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστορία είτε με άλλα ζώα ή μια διαφορετική ιστορία με αυτούς τους δύο πρωταγωνιστές. Οι διάλογοι που δημιουργείτε αναπτύσσουν τη φαντασία και τις λεκτικές ικανότητες των παιδιών.

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: www.kidscloud.gr

6. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μινιατούρες που τυχόν έχετε και να δημιουργήσετε κάρτες με τα ζώα της ανταρκτικής. Μπορείτε να προμηθευτείτε κι έτοιμο υλικό από διάφορες ιστοσελίδες. Προτείνω το υλικό της ιστοσελίδας: https://www.greekmontessori.gr/product/kartes-antarktiki/. Από αυτή την ιστοσελίδα είναι και οι δύο επόμενες εικόνες.

Βιβλιογραφία:

Buzan, T. (1991). Use both sides of your brain: new mind-mapping techniques. London: Plume.

Γιαννακοπούλου, Β. (2022). Φωτοανάγνωση: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τη μνήμη του και να κάνει το καθημερινό διάβασμα παιχνίδι! Θεσσαλονίκη: The law of success publishing.