Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 4)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 4)

11/02/2024 2024-02-11 17:52

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 4)

Κόκκινο, Η ιστορία ενός κραγιονιού, Μάικλ Χολ

Τίτλος βιβλίου: Κόκκινο, Η ιστορία ενός κραγιονιού

Συγγραφέας: Μάικλ Χολ

Μετάφραση: Ειρήνη Συμεωνίδου

Επιμέλεια: Λίνα Βαρότση

Εκδόσεις: Πουά

Προτεινόμενη ηλικία: 4+

Από το οπισθόφυλλο:

Γεια! Είμαστε φίλοι με αυτό το κραγιόνι!

Την αγαπώ αυτή την ιστορία!

Μα δεν είναι μια υπέροχη μέρα!

Είναι τέλεια!

Κριτικές για το βιβλίο:

5 λόγοι για τους οποίους διάλεξα αυτό το βιβλίο:

  1. Στην αρχή μου φάνηκε ένα ενδιαφέρον βιβλίο για τις διαφορετικές αποχρώσεις των χρωμάτων. Σίγουρα ανακάλυψα στη συνέχεια ότι ήταν κάτι πολύ παραπάνω.
  2. Το βρήκα στη Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα νέα και προτεινόμενα βιβλία.
  3. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι ελκυστική.
  4. Τα χρώματα είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για τον Κωνσταντίνο και θεώρησα ότι θα του αρέσει το βιβλίο.
  5. Έχει μικρές και σύντομες προτάσεις, που μπορείς μετέπειτα να αναπτύξεις μεγαλύτερους διαλόγους με το παιδί σου.

Η κριτική μου για το βιβλίο:

Τα παιδιά μας χρειάζεται να μάθουν από πολύ μικρή ηλικία για τη διαφορετικότητα. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και όλοι μαθαίνουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Όσο πιο νωρίς κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν σε διαφορετικό Θεό, μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα, να επιλέγουν να τρέφονται με διαφορετικά πράγματα τόσο καλύτερο γιατί θα μάθουν ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δική του, μοναδική ιστορία. Το βιβλίο αυτό, δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τα χρώματα, όπως νόμιζα στην αρχή, είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένα βιβλίο που με πολύ απλά λόγια εξηγεί τη διαφορετικότητα των ανθρώπων ή αλλιώς των κραγιονιών. Το συστήνω ανεπιφύλακτα για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Η πρώτη πρόταση αφορά την ανάπτυξη του λόγου. Μπορείτε να γράψετε ή να πείτε προφορικά αυτούς τους διαλόγους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές κούκλες αν έχετε κουκλοθέατρο ή το παιχνίδι ρόλων στο θεατρικό παιχνίδι ή να παίξετε με κηρομπογιές, εφόσον έχετε στο σπίτι.
  2. Η επόμενη πρόταση αφορά την κατασκευή κούκλας για κουκλοθέατρο, ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την έννοια της διαφορετικότητας. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες ιστοσελίδες:

https://blogs.sch.gr/2nipsamou/2020/04/02/koyklotheatro/

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιβλία από την πιο κοντινή σας βιβλιοθήκη. Σε κάθε περίπτωση αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει.

3. Οι επόμενες δραστηριότητες προτείνονται από τη Μαρία Παπάζογλου και βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.autism-spectrum.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/

4. Η ιστορία της Περιάς της Κόκκινης Πιπεριάς, που κατάγεται από το μακρινό Πιπεριστάν, και μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο: Φωτοανάγνωση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ο νόμος της επιτυχίας, είναι μια πολύ αφορμή για συζήτηση με το παιδί.

5. Όπως κάθε φορά, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να ζωγραφίσει την εικόνα που του άρεσε περισσότερο. Μπορείτε να ζωγραφίσετε διάφορα αντικείμενα με εντελώς αναπάντεχα χρώματα. Με άλλα λόγια, μία γάτα να έχει κόκκινο χρώμα ή μπλε ή οτιδήποτε άλλο. Μια πιπεριά, να έχει μπλε ή καφέ ή όποιο άλλο χρώμα θέλει το παιδί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με άλλα αντικείμενα ή φρούτα και λαχανικά.