Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 31)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 31)

16/04/2024 2024-04-25 15:35

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 31)

Η Ζωή με τον μπαμπά, Δημήτρης Τσιλινίκος

Τίτλος βιβλίου: Η Ζωή με τον μπαμπά

Συγγραφέας: Δημήτρης Τσιλινίκος

Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης

Εκδόσεις: Επόμενος σταθμός

Προτεινόμενη ηλικία: 3-9

Από το οπισθόφυλλο:

Η μαμά “λείπει σε ταξίδι”, οπότε κι εγώ ζω τη ζωή μου με τον μπαμπά.

Ο μπαμπάς είναι κάτι σαν τον Σούπερ-μαν.

Έχει κρυφές υπερδυνάμεις που καμιά φορά δεν τις ξέρει ούτε

κι ο ίδιος! Μόνο έτσι εξηγείται πώς καταφέρνει και τα βγάζει πέρα

με τα δύσκολα που του βάζει η Ζωή!

Η κριτική μου για το βιβλίο:

Όταν η κυρία Μαίρη, η βιβλιοθηκονόμος της βιβλιοθήκης της Σταυρούπολης, μου είπε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αφορά το θάνατο της μητέρας, ήμουν πολύ επιφυλακτική για το αν έπρεπε να το πάρω. Με καθησύχασε και μου είπε ότι ίσως τα παιδιά δεν το παρατηρήσουν, αν δεν τους δώσουμε μεγάλη έμφαση. Εξάλλου αλλιώς αντιλαμβανόμαστε εμείς κάποια πράγματα κι αλλιώς εκείνα. Ένα βράδυ λοιπόν, που είχα αργήσει να ολοκληρώσω τα μαθήματα της ημέρας, ο Κωνσταντίνος ζήτησε από τον πατέρα του, να του διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Αυτό σπάνια συμβαίνει στο σπίτι μας. Συνήθως εγώ είμαι αυτή που διαβάζει τα βιβλία στον Κωνσταντίνο.

Όταν μετά από μέρες μου ζήτησε να του διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο, διαπίστωσα με μεγάλη μου χαρά ότι παρόλο που το αρχικό του θέμα είναι: “ο θάνατος της μαμάς”, αυτό το βιβλίο ουσιαστικά περιγράφει τις δραστηριότητες ενός μικρού κοριτσιού, της Ζωής με τον πατέρα της. Έτσι με ήπιο τρόπο μπορεί το παιδί στην ηλικία των 3 ετών να κατανοήσει την καθημερινότητα άλλων παιδιών, που δεν έχουν τη μαμά τους ή τον μπαμπά τους. Η διαφορετικότητα στις οικογένειες είναι καλό να τονίζεται στα παιδιά, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Επιπλέον, στις σύγχρονες οικογένειες, που αρκετές φορές ο πατέρας αναλαμβάνει να προσέχει τα παιδιά τα απογεύματα, μπορεί να είναι κι ένας τρόπος περιγραφής της καθημερινότητας τους. Ίσως για αυτό ο Κωνσταντίνος επέλεξε να του το διαβάσουμε αρκετές φορές. Ένα ακόμα δυνατό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η πλούσια εικονογράφηση του!

Διάφορα βίντεο και κριτικές για το βιβλίο:

6 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Ζήτα του να ζωγραφίσει τον μπαμπά του ή να δημιουργήσει μια κάρτα με ευχές για αυτόν.
  2. Αν είσαι εκπαιδευτικός στην τάξη μπορείτε όλοι μαζί να φτιάξετε έναν πίνακα ζωγραφικής με τους μπαμπάδες στην τάξη ή να έρθουν στην τάξη και να σας μιλήσουν για το επάγγελμα που κάνουν.
  3. Γυρίστε ένα βίντεο με λίγα λόγια που θέλει να πει το παιδί στον μπαμπά του, όπως για παράδειγμα τι του αρέσει να κάνει με τον μπαμπά του κλπ.
  4. Μπορείτε να κάνετε θεατρικό παιχνίδι με ό,τι συνηθίζει να κάνει ένα παιδί με τον πατέρα του ή να αναπαραστήσετε όλη την ιστορία του βιβλίου, πχ. τι συμβαίνει όταν η Ζωή με τον μπαμπά της πηγαίνουν για ψώνια. Βοηθήστε τα παιδιά να φτιάξουν ωραίους διαλόγους.
  5. Αφιερώστε μια Κυριακή όπου το παιδί θα κάνει δραστηριότητες αποκλειστικά με τον μπαμπά, πχ. μια μικρή απόδραση κάπου κοντά, να φτιάξουν ένα παζλ, να παίξουν ένα επιτραπέζιο ή να κάνουν κάτι άλλο δημιουργικό μαζί.
  6. Μια σειρά από ιστοσελίδες με διάφορες κατασκευές για τον μπαμπά: https://eggpaideush.gr/drasthriothtes-gia-th-giorth-tou-patera/, https://mamaoftwostories.wordpress.com/2020/06/19/7drastiriotitesgiatingiortitoupateradoreanfylloergasias/, https://otiagapo.gr/giorti-patera/, https://www.mothersblog.gr/free-time/kataskeyes/story/132941/giorti-toy-patera-aytosxedia-dorakia-tis-teleytaias-stigmis-vid, https://www.mothersblog.gr/free-time/kataskeyes/story/97666/pagkosmia-hmera-toy-patera-deite-pos-tha-ftiaxete-tis-pio-omorfes-kartes, https://infokids.gr/141-kataskeyes-agapis-gia-ti-giorti-toy-p/, https://tocafetismamas.gr/doraki-glossopiestra-giorti-patera/ και πολλές ακόμα επιλογές! Μια αναζήτηση στο google θα σου βγάλει πολλές πολλές κατασκευές!