Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 29)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 29)

16/04/2024 2024-04-23 11:15

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 29)

Το ανθρώπινο σώμα, Marchetto de Marchi

Τίτλος βιβλίου: Το ανθρώπινο σώμα

Συγγραφέας: Marchetto de Marchi

Μετάφραση: Ελένη Καπετανάκη

Εκδόσεις: Λιβάνης

Προτεινόμενη ηλικία: 3-6

Από το οπισθόφυλλο:

Ένα απίστευτο ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα

μαζί με τον Σωματούλη:

Θα μπορέσεις κι εσύ να δεις από κοντά

ένα λευκό αιμοσφαίριο,

να ανακαλύψεις πως είναι

φτιαγμένη η καρδιά σου,

να περπατήσεις ανάμεσα στις φλέβες

και να πιάσεις φιλίες με τα.. κόκαλα!

Η κριτική μου για το βιβλίο:

Το βιβλίο, αν κι εξαντλημένο, είναι ένας μικρός θησαυρός για όποιον/α μπορεί να το βρει. Έχει μικρό και κατανοητό κείμενο, πλαισιωμένο με πολύ ωραίες εικόνες. Θα μπορούσα να το συγκρίνω με μια παλιότερη σειρά, που ήταν και σειρά κινουμένων σχεδίων: κάποτε ήταν ο άνθρωπος. Τα παιδιά μαθαίνουν πληροφορίες για τα κόκαλα τους, την καρδιά, τους πνεύμονες, το στομάχι κλπ. Το πιο εκπληκτικό για εμένα ήταν ότι μαθαίνουν ακόμα και το πώς έρχονται τα μωρά στον κόσμο, με πολύ απλά λόγια. Στα συν του βιβλίου είναι ότι έχει χοντρές σελίδες, κατάλληλες για τις πιο μικρές ηλικίες. Αυτό λοιπόν είναι ένα από τα κατάλληλα βιβλία για να εξηγήσουμε στους μικρούς μας φίλους τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα τους.

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Μπορείτε να παίξετε messy play. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείς να εκτυπώσεις τα μέρη του σώματος και να κρύψεις μέσα σε ένα κουτί με διάφορους σπόρους, πχ. καλαμπόκι ή όσπρια κι έπειτα να κάνει την αντιστοίχιση: http://teachermomplus3.blogspot.com/2016/09/body-part-sensory-bin.html?spref=pi&m=1. Επιπλέον μια ακόμα δραστηριότητα περιγράφεται εδώ: https://abcsofliteracy.com/inside-my-body-sensory-bin/.
  2. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε επιτραπέζιο παιχνίδι. Ενδεικτικά βάζω την παρακάτω φωτογραφία:

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://www.skroutz.gr/s/23971805/AS-Ekpaideytiko-Paichnidi-Montessori-To-Anthropino-Soma-57800-gia-3-6-Eton.html

3. Μπορείς να ζητήσεις από το παιδί σου να ζωγραφίσει το ανθρώπινο σώμα ή να ζωγραφίσει αυτό που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από το βιβλίο.

4. Η χρήση της πλαστελίνης είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα. Το παιδί μπορεί να δημιουργήσει το ανθρώπινο σώμα με τα κατάλληλα χρώματα.

5. Σε αυτή την ιστοσελίδα προτείνονται μερικές ακόμα δραστηριότητες για το ανθρώπινο σώμα: https://edonipiagogeio.blogspot.com/2012/11/blog-post_4314.html. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της τάξης.