Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 24)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 24)

16/03/2024 2024-04-14 17:13

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 24)

Πόσο μ’αρέσει… η οικογένειά μου, Τρέις Μορόνι

Τίτλος: Πόσο μ’αρέσει… η οικογένειά μου

Συγγραφέας: Τρέις Μορόνι

Μετάφραση: Ειρήνη Χριστοπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Προτεινόμενη ηλικία: 3+

Από το οπισθόφυλλο:

Υπάρχουν τόσα πράγμα που μπορεί να σου αρέσουν στην οικογένειά σου. Να νιώθεις αγάπη, αποδοχή και ασφάλεια – δηλαδή να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

Η σειρά “ΠΟΣΟ Μ’ΑΡΕΣΕΙ” παρουσιάζει καθημερινές καταστάσεις που αποτελούν τη βάση των εμπειριών των παιδιών μας. Το να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας, να τους δείχνετε αγάπη και φροντίδα, τα βοηθά να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να γίνουν πιο ευπροσάρμοστα. Στις σημειώσεις για γονείς και κηδεμόνες, στο τέλος του βιβλίου, θα βρείτε χρήσιμες σκέψεις και συμβουλές.

Η κριτική μου για το βιβλίο:

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 3+ ετών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο για να γνωρίσει ο εκπαιδευτικός της τάξης τους μαθητές του. Ο γονιός μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να εξηγήσει στο παιδί του, τις δραστηριότητες της οικογένειας και τη διαφορετικότητα της. Οι γιορτές, τα γενέθλια κλπ. είναι συχνά αφορμές για να συγκεντρωθούν τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Ο γονιός καλλιεργεί με αυτό το βιβλίο τη θετική σκέψη στο παιδί του. Η θετική σκέψη έχει πολλά οφέλη από πολύ μικρή ηλικία. Ο Κωνσταντίνος, ο γιος μου, πλέον ξέρει ότι η μαμά θα πάει στο γραφείο της, θα κάνει μάθημα και θα πει “μπορώ” και “αξίζω”. Είναι πολύ σπουδαίο να το ξέρει κάποιο παιδί από την ηλικία των 3 ετών. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείς να το καλλιεργήσεις στο παιδί σου, μπορείς να βρεις από τις θετικές προτάσεις, που υπάρχουν στο βιβλίο μου: “Φωτοανάγνωση” (εκδόσεις Ο νόμος της επιτυχίας) στη σελίδα 217.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι αρκετά καλή και ο Κωνσταντίνος πλέον εύκολα μπορεί να ξεχωρίσει τα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς. Άλλα βιβλία της σειράς είναι:

Πόσο μ’αρέσει ο εαυτός μου

Πόσο μ’αρέσει το παιχνίδι

Πόσο μ’αρέσει ο παππούς και η γιαγιά

Πόσο μ’αρέσει το σχολείο

Πόσο μ’αρέσει η φιλία

5 δραστηριότητες που προτείνω να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός μπορεί να ζητήσει από το παιδί να ζωγραφίσει τη δική του οικογένεια. Πολύ συχνά τα χρώματα, ο τρόπος αναπαράστασης των μελών της οικογένειας κλπ. δείχνουν ασυνείδητα μηνύματα των παιδιών.
  2. Το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας, όπως για παράδειγμα τους θείους, τις θείες, τα ξαδέρφια, τον παππού και τη γιαγιά κλπ.
  3. Το θεατρικό παιχνίδι ή το κουκλοθέατρο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη λεκτική ικανότητα των παιδιών. Έτσι μπορεί να αξιοποιηθούν ως τρόποι αφήγησης του παραμυθιού. Το παιδί μπορεί να δημιουργήσει τους δικούς του διαλόγους.
  4. Το παιδί μπορεί να γράψει μια έκθεση σχετικά με το τι δραστηριότητες κάνει το παιδί με την οικογένειά του ή τι θα ήθελε να κάνει. Μπορεί να σχεδιάσει τις δραστηριότητες του επόμενου Σαββατοκύριακου, ένα ταξίδι κλπ.
  5. Η πλαστελίνη, όπως έχω ξαναπεί, αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών. Έτσι το παιδί μπορεί να δημιουργήσει τα μέλη της οικογένειας του, χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό.