Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 19)

  • Home
  • Uncategorized
  • Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 19)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 19)

09/03/2024 2024-03-26 16:58

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 19)

Μου αρέσει να φέρομαι με καλοσύνη, Τζάνετ Ρόουζ

Τίτλος βιβλίου: Μου αρέσει να φέρομαι με καλοσύνη

Συγγραφέας: Τζάνετ Ρόουζ

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Προτεινόμενη ηλικία: 1-2 ετών

Από το οπισθόφυλλο:

Διαβάστε το διαδραστικό αυτό βιβλίο μαζί με το παιδί και βοηθήστε το να κατανοήσει γιατί είναι σημαντικό να φέρεται με καλοσύνη. Με κινούμενα μέρη, πρακτικές οδηγίες και απλές δραστηριότητες.

5 λόγοι για τους οποίους διάλεξα αυτό το βιβλίο:

  1. Έχω διαβάσει στον Κωνσταντίνο το βιβλίο: Μερικές φορές ανησυχώ, που είναι στην ίδια σειρά και του είχε αρέσει. Το κείμενο είναι ιδιαίτερα απλό και κατανοητό από τα παιδιά.
  2. Τα βιβλία αυτά έχουν κινούμενες εικόνες, που αρέσουν ιδιαίτερα στον Κωνσταντίνο.
  3. Είναι μια καλή αφορμή να μιλήσω με τον Κωνσταντίνο για την ενσυναίσθηση. Στο τέλος του βιβλίου προτείνονται δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους.
  4. Το βιβλίο βοηθά στην ενίσχυση της σχέσης του γονιού με το παιδί του.
  5. Τα παιδιά μας μιμούνται. Για αυτό το λόγο κάθε φορά που μιλάμε για ένα θέμα, καλό είναι να είμαστε εμείς το πρότυπο. Όταν για παράδειγμα επιστρέφουν από το σχολείο αντί να ρωτήσουμε: “Τι κάνατε σήμερα στο σχολείο;” καλύτερα είναι να περιγράψετε εσείς την ημέρα σας και μετά να ζητήσετε να σας την περιγράψουν τα παιδιά ή να τα ρωτήσετε: “Ποια ήταν η στιγμή που σου άρεσε περισσότερο;”, “Τι σου άρεσε λιγότερο;”, “Συνέβη κάτι αξιοσημείωτο σήμερα;”. Περιγράψτε τις πράξεις σας και δείξτε τους έμπρακτα τον τρόπο για να νοιάζονται για τους γύρω τους. Στο τέλος του κειμένου αναφέρεται:

“Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να ενθαρρύνετε την καλοσύνη στα παιδιά. Κατά τα πρώτα χρόνια ο εγκέφαλος κάνει σημαντικές συνδέσεις που σχετίζονται με τον τρόπο που φέρονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. Αυτό βάζει τις βάσεις για τη μελλοντική συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και τα βοηθά στην κοινωνικοποίηση”.

“Έρευνες δείχνουν ότι το να φερόμαστε με καλοσύνη στους άλλους έχει θετική επίδραση και σε εμάς τους ίδιους. Όταν φερόμαστε με καλοσύνη, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε ωραία, συμβάλλουν στη σωματική μας υγεία και μας κινητοποιούν”.

Δείξτε τα συναισθήματά σας στα παιδιά. Κάποιοι γονείς μου λένε: “Δεν κλαίω ποτέ μπροστά του”, “Δεν του δείχνω το άγχος που έχω” κλπ. Όμως τα παιδιά μας, αφουγκράζονται ακόμα και τα μη λεκτικά μηνύματα, που τους μεταφέρουμε. Για παράδειγμα, μπορεί από τον τρόπο έκφρασης του προσώπου μας, να αντιληφθούν ότι κάτι δυσάρεστο συμβαίνει. Όταν δεν το εξηγούμε τότε βάζουν χιλιάδες πράγματα με το μυαλό τους. Άποψη μου είναι ότι χρειάζεται καθημερινά να εξηγούμε τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε στα παιδιά, να τα αγκαλιάζουμε για να μειώνονται οι φόβοι τους. Η αγκαλιά, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο βιβλίο, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να δείξουν καλοσύνη και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Χρησιμοποιείστε διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια για να μάθουν τα παιδιά τα διαφορετικά συναισθήματα: https://fotoanagnosi.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-3/.
  2. Ακολουθήστε τις δραστηριότητες που περιγράφονται στο τέλος του βιβλίου ή σας πρότεινα λίγο παραπάνω.
  3. Αν είσαι εκπαιδευτικός δημιούργησε σε συνεργασία με τους συναδέλφους σου έναν τοίχο καλοσύνης στο σχολείο. Ενδεικτικά αναφέρω το τι έγινε το Νοέμβριο του 2023 στο δήμο Θερμαϊκού.

4. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να δημιουργήσετε κάποιες παρόμοιες συνθήκες όπου τα παιδιά χρειάζεται να φερθούν με καλοσύνη. Ή απλά αναπαραστήστε το τι ακριβώς έκαναν τα παιδιά στις σελίδες του βιβλίου. Εξηγήστε τους τη σωστή συμπεριφορά. Βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους.

5. Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει την αγαπημένη του εικόνα από το παραμύθι. Ρωτήστε το γιατί ξεχώρισε αυτή την εικόνα. Συζητήστε τη σωστή συμπεριφορά, που αναπαρίσταται εκεί.