Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 18)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 18)

09/03/2024 2024-03-09 18:01

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 18)

Οδός Χαράς, Λεωφορείο, Μην αργείς! Ένα βιβλίο με μυστικές εικόνες της Κέιτ Χίντλεϋ

Τίτλος βιβλίου: Οδός χαράς, Λεωφορείο, μην αργείς!

Συγγραφέας: Κέιτ Χίντλεϋ

Εκδόσεις: Πατάκης

Μετάφραση: Ελένη Μπακαγεώργου

Προτεινόμενη ηλικία: 0-3

Από το οπισθόφυλλο:

Η Αθηνά περιμένει ανυπόμονα το λεωφορείο… Πηγαίνει στο εργαστήριό της για να δείξει σε όλους τη νέα της εφεύρεση! Ποιον θα συναντήσει όσο περιμένει;

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:

Τι φέρνει ο ταχυδρόμος;

Μα που κρύφτηκαν όλοι;

Η μπουγάδα που πετάει!

5 λόγοι για τους οποίους διάλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο:

  1. Έχουμε διαβάσει το “Μα που κρύφτηκαν όλοι;” και το “Η μπουγάδα που πετάει!” και άρεσαν πάρα πολύ στον Κωνσταντίνο. Κάθε φορά ανυπομονεί να ανοίξει τις κρυμμένες εικόνες.
  2. Οι εικόνες του βιβλίου είναι ιδιαίτερα ευφάνταστες… Καθώς σε μία από αυτές δεν διστάζει η εικονογράφος να προτείνει χυμό από… σαρδέλα!;
  3. Το κείμενο είναι σχετικά μικρό κι έτσι μπορεί εύκολα το παιδί να κάνει τους δικούς του μοναδικούς διαλόγους.
  4. Έχει χοντρές χάρτινες σελίδες, είναι ένα πλεονέκτημα για τα μικρά χεράκια των παιδιών μας.
  5. Τα παιδιά μαθαίνουν για τις εφευρέσεις, με απλό κι εύκολο τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ανακαλύπτουν την ιδιαίτερη εφεύρεση της Αθηνάς. Όχι δεν θα κάνω spoiler… Διαβάστε το βιβλίο!

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Μπορείς να παίξεις μαζί του μέσω του θεατρικού παιχνιδιού. Ο ένας από τους δύο σας μπορεί να πάρει το ρόλο της Αθηνάς και ο άλλος τα άτομα που η Αθηνά συναντά. Κάθε φορά μπορείτε να φτιάξετε δικούς σας, ευφάνταστους διαλόγους. Αν έχετε τα παιχνίδια όπως για παράδειγμα κουζινικά με φρούτα και λαχανικά, μουσικά όργανα ή κουζίνα, μπορείτε να εμπλουτίσετε το παιχνίδι σας! Εναλλακτικά αξιοποιήστε το κουκλοθέατρο.
  2. Ζήτησε από το παιδί σου να ζωγραφίσει την εικόνα που του άρεσε περισσότερο. Παρατήρησε τα χρώματα που χρησιμοποιεί ή τον τρόπο που δημιουργεί. Για οτιδήποτε σε προβληματίσει μην διστάσεις να αναζητήσεις τις συμβουλές των ειδικών. Αν θέλεις μπορείς στο e-mail [email protected] να μου στείλεις τη ζωγραφιά του παιδιού και να τη συζητήσουμε.
  3. Κάθε φορά προτείνω ένα δίσκο messy play. Όπως σας έχω πει χρειάζεται λεπτομερή καθαριότητα μετά, όπου σε ένα σπίτι στρωμένο με χαλιά δεν είναι πάντα εφικτό. Για αυτό το λόγο επιλέγω αυτόν τον τρόπο του παιχνιδιού κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.
  4. Ζήτησε από το παιδί να αναπτύξει μέσω της φαντασίας του κι άλλα οχήματα που μπορεί να συναντήσει η Αθηνά και κάποιους διαλόγους με τους οδηγούς. Τελικά τι γίνεται όταν το λεωφορείο φτάνει; Ιδανικά μπορείτε να αναπαραστήσετε μέσω του θεατρικού παιχνιδιού αυτή την άσκηση ή απλά να ζητήσετε από το παιδί να σας αφηγηθεί ότι θέλει. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσετε η λεκτική του ικανότητα.
  5. Η πλαστελίνη αναπτύσσει την λεπτή κινητικότητα των παιδιών (Τριανταφύλλου, 2021). Ενδεικτικά ανεβάζω κάποια βίντεο για το πώς μπορείτε να φτιάξετε οχήματα από την αγαπημένη πλαστελίνη του Κωνσταντίνου, την Playdoh.

Βιβλιογραφία:

  1. Τριανταφύλλου, Ε. (2021). Ενίσχυση λεπτής κινητικότητας: παιχνίδια και ασκήσεις. Ανακτήθηκε από: https://www.daddy-cool.gr/pedi/enischysi-leptis-kinitikotitas-paichnidia-askiseis.html.