Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 17)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 17)

04/03/2024 2024-03-04 10:58

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 17)

Ένα παιδί από βιβλία, Oliver Jeffers

Τίτλος: Ένα παιδί από βιβλία

Συγγραφέας: Oliver Jeffers

Εκδόσεις: Ίκαρος

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Προτεινόμενη ηλικία: 3+

Από το οπισθόφυλλο:

Ένα κορίτσι φτιαγμένο από βιβλία πλέει με τη σχεδία του σε μια θάλασσα λέξεων, ώσπου φτάνει στο σπίτι ενός αγοριού. Το προσκαλεί να πάει μαζί του σε μια περιπέτεια στον κόσμο των ιστοριών, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν με τη βοήθεια της φαντασίας.

Οι χαρακτήρες του Oliver Jeffers κινούνται και ανιχνεύουν τον δρόμο τους στο ιδιόμορφο τυπογραφικό τοπίο του Sam Winston, σε ένα βιβλίο – ύμνο στη δύναμη της αφήγησης. Στις εικόνες περιλαμβάνονται σαράντα κλασσικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργώντας αμέτρητες ευκαιρίες για να τα θυμηθούμε, να τα ανακαλύψουμε και να τα μοιραστούμε.

Οι λόγοι που διάλεξα αυτό το βιβλίο:

Ο Oliver Jeffers είναι ο αγαπημένος συγγραφέας του Κωνσταντίνου. Έτσι σε ένα πλαίσιο γνωριμίας με όλο του το έργο το διάλεξα χωρίς δεύτερη σκέψη. Το κείμενο είναι απλό και κατανοητό. Οι εικόνες είναι κάποιες φορές ασπρόμαυρες, αλλά αυτό δεν είναι αποτρεπτικό από το να το διαλέξει κάποιος. Ουσιαστικά το βιβλίο μιλά για τις λέξεις και τα κείμενα που διαμορφώνουν. Καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία των μικρών παιδιών. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να συζητήσεις με το παιδί σου. Στο βιβλίο φαίνεται πως όσοι διαβάζουν έχουν πιο “φωτεινά” σπίτια.

Κριτικές για το βιβλίο:

Δραστηριότητες για να κάνετε με το παιδί στο σπίτι:

Ουσιαστικά αυτό το βιβλίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία. Επομένως, όσες δραστηριότητες προτείνω από συνδέσμους που εντόπισα στο διαδίκτυο αφορούν το πώς να βοηθήσει ο γονιός το παιδί του να αγαπήσει το βιβλίο. Μπορείτε να κάνετε ό,τι ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα του παιδιού σας.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι ένα παιδί που διαβάζει ή που έρχεται σε επαφή από πολύ νωρίς με τα βιβλία, τείνει να τα χρησιμοποιεί σε όλη του τη ζωή. Ένας γονιός που διαβάζει γίνεται πρότυπο για τα παιδιά του. Μπορεί τα παιδιά να έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα αλλά αν από πολύ μικρή ηλικία έρθουν σε επαφή με το βιβλίο τότε θα μπορέσουν να αναπτύξουν πιο εύκολα τις τεχνικές της φωτοανάγνωσης, που περιγράφονται στο ομώνυμο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ο νόμος της επιτυχίας” (Γιαννακοπούλου, 2022).

Βιβλιογραφία:

Γιαννακοπούλου, Β. (2022). Φωτοανάγνωση. Θεσσαλονίκη: Ο νόμος της επιτυχίας.