Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 15)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 15)

04/03/2024 2024-03-04 10:27

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 15)

Η βαλίτσα, Chris Naylor-Ballesteros

Τίτλος βιβλίου: Η βαλίτσα

Συγγραφέας: Chris Naylor-Ballesteros

Εκδόσεις: Διόπτρα

Μετάφραση: Βίκυ Κατσαρού

Προτεινόμενη ηλικία: 3-6 ετών

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: www.dioptra.gr.

Από το οπισθόφυλλο:

Μια μέρα, όταν φτάνει ένας περίεργος ξένος κρατώντας μόνο μια βαλίτσα, όλοι απορούν…

Γιατί είναι εδώ; ρώτησε ο λαγός.

Από που ήρθε; ρώτησε ο πετεινός

Μα τι έχει στη βαλίτσα; ρώτησε η αλεπού

Μια ιστορία γεμάτη ελπίδα και καλοσύνη, αγάπη και τρυφερότητα για όλα τα πλάσματα που έχουν την ανάγκη μας.

5 λόγοι για τους οποίους διάλεξα το βιβλίο:

  1. Οι διάλογοι είναι απλοί και το παιδί μπορεί να τους εμπλουτίσει δημιουργώντας τους δικούς του. Έτσι αναπτύσσεται η γλωσσική του ικανότητα.
  2. Η εικονογράφηση δεν ήταν τόσο πλούσια, όσο σε άλλα βιβλία, που σας πρότεινα την προηγούμενη χρονική περίοδο, αλλά η απλότητα της είναι μοναδική.
  3. Το βιβλίο τοποθετήθηκε στη χρυσή λίστα του Elniplex.
  4. Μια καλή αφορμή για να μάθει ο Κωνσταντίνος, και κάθε παιδί, τους τρόπους συμπεριφοράς και τελικά να αποδεχθεί πως μία από τις μεγαλύτερες αξίες στη ζωή του είναι η φιλία.
  5. Μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ποιος είναι άραγε αυτός ο ξένος και τι κουβαλά μαζί του;

Κριτικές για το βιβλίο:

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Το θεατρικό παιχνίδι ή η δημιουργία του φλιτζανιού, όπως περιγράφονται στην ακόλουθη σελίδα: https://www.elniplex.com/%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%81-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BF/.
  2. Το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει το δικό του, μοναδικό φλιτζάνι.
  3. Στην ακόλουθη ιστοσελίδα προτείνονται δύο δραστηριότητες. Το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει είτε το σπίτι του είτε να τοποθετήσει στη σωστή σειρά τις εικόνες από το παραμύθι: https://www.elniplex.com/%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%81-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BF/
  4. Μπορούμε να σχεδιάσουμε μια βαλίτσα από χαρτόνι και να έχουμε διάφορα αντικείμενα, εκτυπωμένα από Α4. Τα παιδιά αφού τα ζωγραφίσουν μπορούν να τα κόψουν και να τα κολλήσουν στο εσωτερικό της βαλίτσας. Αυτή τη δραστηριότητα την έμαθα από την υπέροχη βιβλιοθηκονόμο κυρία Μαρία, σε μια από τις καλοκαιρινές δράσεις που έγιναν πέρυσι.
  5. Το κουκλοθέατρο μπορεί και πάλι να βοηθήσει στην αναπαράσταση του παραμυθιού. Το παιδί αναπτύσσει το λόγο και τη φαντασία του κι έτσι προετοιμάζεται από την προσχολική κιόλας ηλικία για τη φωτοανάγνωση, που μπορεί να ξεκινήσει να τη μαθαίνει από την Α δημοτικού.