Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 14)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 14)

04/03/2024 2024-03-11 10:05

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 14)

Τα φτερά του Νόρμαν, Τομ Πέρσιβαλ

Τίτλος βιβλίου: Τα φτερά του Νόρμαν

Συγγραφέας: Τομ Πέρσιβαλ

Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Προτεινόμενη ηλικία: 3+

Από το οπισθόφυλλο:

Ο Νόρμαν ήταν πάντα φυσιολογικός, απολύτως φυσιολογικός…

Μέχρι που μια μέρα…

Έβγαλε φτερά

Μια πρωτότυπη και διασκεδαστική ιστορία που θα βοηθήσει τα μικρά παιδιά να μάθουν να τολμούν να είναι διαφορετικά και να έχουν το θάρρος να ακολουθούν τα δικά τους θέλω.

5 λόγοι για τους οποίους διάλεξα το βιβλίο:

  1. Μου άρεσε το φωτεινό πορτοκαλί του εξωφύλλου.
  2. Τα φτερά, θεώρησα ότι είναι η αυτοπεποίθηση των παιδιών. Από πολύ μικρή ηλικία λέω στον Κωνσταντίνο “Μπορώ”, όπως αναφέρω στο βιβλίο της φωτοανάγνωσης (Γιαννακοπούλου, 2022), είναι το τρίτο βήμα της ταχείας ανάγνωσης. Όταν ένα παιδί πιστέψει στον εαυτό του τότε μπορεί να συμβούν θαύματα. Συχνά τον ακούω πλέον να λέει: “Μπορώ” και να τραβάει το κουτί με τα παιχνίδια του ή να κάνει ό,τι άλλο θέλει.
  3. Έχει μικρές φράσεις, που γίνονται κατανοητές από τα παιδιά ηλικίας 3 ετών.
  4. Για μια ακόμα φορά η εικονογράφηση του βιβλίου μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
  5. Ο Κωνσταντίνος έμαθε εύκολα την ιστορία και κάθεται όταν θέλει, ξεφυλλίζει το βιβλίο και την “διαβάζει” στον πατέρα του.

Κριτική για το βιβλίο:

Μια γρήγορη ματιά στο βιβλίο:

5 δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν:

  1. Αν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο ένας εκπαιδευτικός τότε προτείνω την ακόλουθη δράση, στο πλαίσιο της τάξης: https://blogs.sch.gr/pzonke/2023/10/31/f-e-ta-ftera-toy-norman-2-d-o/.

Οι δύο εικόνες προέρχονται από την ιστοσελίδα: http://21nipiagogeio.blogspot.com/2020/10/blog-post_12.html

2. Μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον Νόρμαν με τα φτερά του, όπως συνέβη σε αυτή την ιστοσελίδα: https://library.cgs.gr/fteranorman/. Η παρακάτω εικόνα προέρχεται από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

3. Το παιδί μπορεί να δημιουργήσει είτε το βάζο της αυτοπεποίθησης είτε τον πίνακα των ονείρων του, από το βιβλίο της Φωτοανάγνωσης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ο νόμος της επιτυχίας” (Γιαννακοπούλου, 2022). Επιπλέον μπορούν να προετοιμάζονται κάθε πρωί για το σχολείο με τις θετικές προτάσεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο βιβλίο. Ενδεικτικά αναφέρω: Μπορώ να κατακτήσω κάθε μου στόχο! Μπορώ να πετύχω ό,τι κι αν σκεφτώ.

4. Το βιβλίο είναι μια καλή αφετηρία για να μιλήσουν τα παιδιά για τον εαυτό τους. Έτσι όσοι εργάζονται σε ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο: https://6nipsykeon.wordpress.com/2013/10/12/%CE%BF-%CE%B5%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85/. Μπορούν να μιλήσουν για την οικογένεια τους, τους φίλους τους, το αγαπημένο τους παιχνίδι κλπ. Η εικόνα προέρχεται από τον σύνδεσμο που ανέβασα.

5. Κάρτες θετικής σκέψης, από την ιστοσελίδα Ονειροβάτες.

Άλλες δραστηριότητες:

Βιβλιογραφία:

Γιαννακοπούλου, Β. (2022). Φωτοανάγνωση. Θεσσαλονίκη: Ο νόμος της επιτυχίας.