Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 13)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 13)

04/03/2024 2024-03-04 9:24

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 13)

Αν ερχόσουν στη γη, Sophie Blackall

Τίτλος βιβλίου: Αν ερχόσουν στη γη

Συγγραφέας: Sophie Blackall, βραβευμένη δύο φορές με το Caldecott Medal

Εκδόσεις: Διόπτρα

Μετάφραση: Λύντη Γαλάτη

Προτεινόμενη ηλικία: 6-9 ετών

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://blog.dioptra.gr/2021/02/22/an-erxosoun-sti-gi/gh-2/

Από το οπισθόφυλλο:

Αν ερχόσουν στη Γη, θα ήθελα να ξέρεις ότι…

Μένουμε σε διαφορετικά μέρη. Κατοικούμε σε διαφορετικά σπίτια. Ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός.

Θα μας βρεις κοντά σε έναν μεγάλο ήλιο και σε ένα μικρό φεγγάρι.

Και όλοι μαζί μοιραζόμαστε αυτό τον γαλαζοπράσινο πλανήτη. Είναι ο μόνος που έχουμε, οπότε θα πρέπει να τον φροντίζουμε. Και ο ένας τον άλλον…

Ένα παιδικό γράμμα σε έναν εξωγήινο για τον πλανήτη και τον άνθρωπο.

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://blog.dioptra.gr/2021/02/22/an-erxosoun-sti-gi/gh-2/

5 λόγοι για τους οποίους επέλεξα αυτό το βιβλίο:

  1. Το βιβλίο είναι γραμμένο από μια βραβευμένη συγγραφέα. Έχει διακριθεί ως το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο 2020 από το Publishers Weekly και στα δέκα καλύτερα παιδικά βιβλία 2020 από το περιοδικό Time.
  2. Έχει πλούσια εικονογράφηση, που μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει το λεξιλόγιο του και να κάνει τις δικές του ιστορίες.
  3. Παρουσιάζει τις διαφορετικές γειτονιές του πλανήτη, τα διαφορετικά σπίτια, τις διαφορετικές θρησκείες κλπ. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το διαφορετικό.
  4. Ήταν στα προτεινόμενα/καινούρια βιβλία στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης.
  5. Μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και το επέλεξα γιατί εκείνες τις εβδομάδες που το δανείστηκα, στο σχολείο του Κωνσταντίνου μιλούσαν για τους παραολυμπιακούς αγώνες και γενικά για ανθρώπους που δεν βλέπουν, δεν έχουν χέρια κλπ. Το εντυπωσιακό για μένα ήταν που τους έβαλαν να ζωγραφίσουν κρατώντας το πινέλο με το στόμα τους. Η ενσυναίσθηση είναι σπουδαία και χρειάζεται να καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία σε όλα τα παιδιά (Γαρυφαλάκη, 2013).

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://blog.dioptra.gr/2021/02/22/an-erxosoun-sti-gi/gh-2/

Κριτικές για το βιβλίο:

Μια γρήγορη ματιά στο βιβλίο:

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

Αυτό είναι ένα μοναδικό βιβλίο, που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αρκετούς μήνες καθώς κάθε δισέλιδο του είναι μια δραστηριότητα από μόνη της. Για αυτό το λόγο θα πρότεινα οι δραστηριότητες να μην γίνουν όλες μαζί αλλά σταδιακά. Για λόγους συντομίας προτείνω μόνο πέντε δραστηριότητες αλλά είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε πολλές ακόμα.

  1. Μπορείτε να φτιάξετε με το παιδί διαφορετικά σπίτια: https://ftiaxto.gr/2013/02/spitia-apo-xartoni/
  2. Μπορείς να εισάγεις το παιδί σου στην αναγνώριση των συναισθημάτων. Περισσότερες δραστηριότητες κι επιτραπέζια παιχνίδια για τα συναισθήματα δημοσίευσα εδώ: https://fotoanagnosi.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-3/.
  3. Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν είτε τη δική τους ντουλάπα είτε ενός φανταστικού φίλου τους στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων. Ενδεικτικά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

4. Εκπληκτικά δοχεία για άπειρες ώρες messy play για τον καιρό ή τα ζώα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.

  • https://www.andnextcomesl.com/2021/07/weather-sensory-bin-activities.html (για τον καιρό)
  • https://www.letsplaylearngrow.com/2017/06/weather-themed-sensory-bins.html (για τον καιρό)
  • https://www.whatdowedoallday.com/toy-car-play-ideas/ (για τα αυτοκίνητα)
  • https://besttoys4toddlers.com/transport-vehicles-sensory-play/ (γενικά για οχήματα)
  • https://www.learningandexploringthroughplay.com/2017/01/transport-activities-for-kids.html (για τα μέσα μαζικής μεταφοράς)
  • https://montessorifromtheheart.com/2019/04/08/baby-animals-small-world-kmart-tray-spaghetti-and-hydrogels-sensory-play/ (για τα ζώα)
  • https://www.raisinghooks.com/jungle-sensory-bin/ (για τα ζώα της ζούγκλας)

Σίγουρα ο κατάλογος δεν μπορεί να είναι εξαντλητικός. Υπάρχουν άπειρες ακόμα ιδέες για να παίξετε με τα παιδιά σας και τα ζώα είτε της ζούγκλας είτε της θάλασσας κλπ. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες σε προηγούμενα άρθρα μου ή ελεύθερα στο Google, με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά. Ένα extra tip αν πληκτρολογήσετε στα αγγλικά τις λέξεις κλειδιά θα σας βγάλει πολύ περισσότερες επιλογές, από ότι στα ελληνικά. Περιμένω τις δικές σας ιδέες!

Δικές μου προτάσεις:

  • https://fotoanagnosi.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-3/
  • https://fotoanagnosi.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-5/
  • https://fotoanagnosi.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-7/
  • https://fotoanagnosi.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-8/

5. Αν το παιδί μπορεί να γράψει τότε μια καλή δραστηριότητα είναι να γράψει το ίδιο ένα γράμμα στον εξωγήινο με το να του περιγράψει το πώς βιώνει την καθημερινότητά του. Αν δεν μπορεί να γράψει μπορεί το γράμμα του να το ζωγραφίσει. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στο δεύτερο βίντεο, που σας παρέθεσα από το Youtube, μπορεί να μπει στη θέση του εξωγήινου και να τον ρωτήσει πως περνάει εκείνος στον πλανήτη του ή να τον ρωτήσει ό,τι άλλο θέλει. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται ο λόγος και η φαντασία του παιδιού, που ακόμα και στις μικρές ηλικίες, είναι η αρχή για να εκπαιδευθούν αργότερα στη φωτοανάγνωση.

Βιβλιογραφία:

Γαρυφαλάκη, Ε. (2013). Πολλαπλή νοημοσύνη. Ανακαλύψτε τις ικανότητες, τις κλισεις και τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας! Αθήνα: Διόπτρα.