Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 12)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 12)

04/03/2024 2024-03-04 8:41

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 12)

Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι, Martin Stanev

Τίτλος βιβλίου: Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι

Συγγραφέας: Martin Stanev

Εκδόσεις: Διόπτρα

Μετάφραση: Ευγενία Κολυδά

Προτεινόμενη ηλικία: 4+

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://dadoo.gr/book/o-planitis-se-ena-gyalino-vazaki/

Από το οπισθόφυλλο:

Τα δύο παιδιά ήταν σίγουρα ότι η επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς θα ήταν βαρετή όπως πάντα… Η γιαγιά δεν είχε καθόλου πλάκα! Το μόνο που έκανε ήταν να ψωνίζει, να πλέκει και να γεμίζει γυάλινα βαζάκια. Εκείνο το βράδυ, όμως, η γιαγιά εξαφανίστηκε από το σπίτι… Πού πήγε άραγε; Και ποιο μυστικό κρύβεται πίσω από την παράξενη πόρτα του υπογείου;

Ένα εκπληκτικό βιβλίο που μιλάει για τον θαυμαστό κόσμο που ζούμε και τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη μας.

5 λόγοι για τους οποίους διάλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο:

  1. Θεώρησα ότι η γιαγιά θα μιλήσει στα εγγόνια της για ιστορίες του παρελθόντος, καθώς το κείμενο αναφέρεται στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Προσωπικά ακόμα θυμάμαι τις ιστορίες που μου έλεγαν οι γιαγιάδες μου. Η γιαγιά είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή των παιδιών.
  2. Η εικονογράφηση είναι υπέροχη. Πολύ συχνά ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλέγω ένα βιβλίο είναι αυτός.
  3. Βρήκα πολύ καλή την ευκαιρία να μιλήσω στον Κωνσταντίνο, παρόλο που είναι τριών ετών και το βιβλίο προορίζεται από 4 ετών και πάνω, για την κληρονομιά του τόπου μας. Είναι σπουδαίο να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμα μας!
  4. Οι εικόνες του βιβλίου προσφέρουν την ευκαιρία να αναπτυχθεί το λεξιλόγιο του Κωνσταντίνου καθώς αποτελούνται από αρκετά αντικείμενα. Μπορεί και ο ίδιος, όπως εξάλλου προτείνω και στις δραστηριότητες που ακολουθούν, να αναπτύξει τις δικές του ιστορίες. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι παίρνει τα βιβλία και ρωτάει μόνος του, ακριβώς ότι τον ρωτάω τα μεσημέρια ή τα βράδια που διαβάζουμε. Και ναι το βιβλίο είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αναπτυχθεί το παιδί πολύπλευρα. Με το βιβλίο μπορεί να αναπτύξει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα του κλπ., που βρίσκονται στο δεξί ημισφαίριο και τη λογική, τις λέξεις και τους αριθμούς, που βρίσκονται στο αριστερό ημισφαίριο (Γιαννακοπούλου, 2022).
  5. Η προστασία των αναμνήσεων μας και η προστασία της φύσης, για μένα είναι σπουδαίες δραστηριότητες. Ένα παιδί χρειάζεται από πολύ μικρή ηλικία να γνωρίζει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για το πώς μπορεί να προστατέψει και όχι να μολύνει το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Κριτικές για το βιβλίο:

Για να δεις το βιβλίο:

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://www.female-g.com/2022/06/06/10-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80/

5 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Να ζητήσεις από τη γιαγιά του παιδιού να του διηγηθεί ιστορίες από το παρελθόν. Η ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων με τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας είναι σημαντική ώστε το παιδί να έχει υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη. Το να μάθει τι γινόταν στα παλιότερα χρόνια και τι έχει αλλάξει σήμερα θα το βοηθήσει να αντιληφθεί ομοιότητες και διαφορές με το παρελθόν (Αλεξάλη, 2023).
  2. Η επίσκεψη στη φύση και η παρατήρηση της είναι μια σπουδαία δραστηριότητα, που μπορεί να γίνει με αφορμή το βιβλίο. Οι γονείς σε αυτή την περίπτωση για να συνδεθούν με το παιδί προτείνω να αφήσουν στην άκρη τα κινητά τους τηλέφωνα. Το παιδί μπορεί να παρατηρήσει τα λουλούδια, τα δέντρα κλπ. ώστε να ανακαλύψει τους θησαυρούς της φύσης. Κοντά στη Θεσσαλονίκη, ιδανικά μέρη θεωρώ τον Χορτιάτη, το περιβαλλοντικό πάρκο της Θέρμης και το Pony Park στη Λητή.
  3. Ο γονιός με το παιδί του μπορούν να δημιουργήσουν το βάζο της αυτοπεποίθησης, που προτείνεται στο βιβλίο: Φωτοανάγνωση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ο νόμος της επιτυχίας” (Γιαννακοπούλου, 2022). Αν το παιδί είναι σε ηλικία που δεν μπορεί να γράψει, μπορεί απλά να ζωγραφίσει τα μπράβο, που θέλει να πει στον εαυτό του.
  4. Στους ακόλουθους σύνδεσμους μπορείτε να δημιουργήσετε και άλλες κατασκευές με βάζα: https://www.dinfo.gr/%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD/

https://www.soulouposeto.gr/2023/04/eykoles-pasxalines-kataskeves-me-gyalina-vaza.html

5. Το κουκλοθέατρο και η δημιουργία μιας ιστορίας με αφορμή το βιβλίο μπορούν να αναπτύξουν τη γλωσσική ικανότητα του παιδιού καθώς επίσης και τη φαντασία του. Έτσι είναι η τελευταία δραστηριότητα που προτείνω για αυτό το εκπληκτικό βιβλίο.

Βιβλιογραφία:

Αλεξάξη, Κ. (2023). 5 λόγοι για τους οποίους οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι τόσο σημαντικοί στις ζωές των παιδιών μας. Ανακτήθηκε από: https://www.themamagers.gr/family/5-logoi-gia-toys-opoioys-oi-pappoydes-kai-oi-giagiades-einai-toso-simantikoi-stis-zoes-ton-paidion-mas/.

Γιαννακοπούλου, Β. (2022). Φωτοανάγνωση. Θεσσαλονίκη: Ο νόμος της επιτυχίας.