Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 10)

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 10)

19/02/2024 2024-02-19 21:09

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου (βιβλίο 10)

Ο ζωγράφος του δάσους, Frederick Mansot

Τίτλος: Ο ζωγράφος του δάσους

Συγγραφέας: Frederick Mansot

Απόδοση: Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης

Εκδόσεις: Νεφέλη

Προτεινόμενη ηλικία: 3-6 ετών

Από το οπισθόφυλλο:

Κάθε μέρα ο κύριος Φρανσίς πηγαίνει στο δάσος να ζωγραφίσει. Σκαρφαλώνει στον κορμό του μεγάλου γερμένου μαονιού ή κάθεται στις ρίζες της μεγαλόπρεπης κόκκινης συκιάς και θαυμάζει τη φύση γύρω του.

Δεν παραλείπει να ζωγραφίσει καμιά ρίζα, κανένα κλαδί, καμιά περικοκλάδα, κανένα φύλλο, ώσπου μια μέρα…

5 λόγοι για τους οποίους διάλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο:

  1. Σε ένα άλλο άρθρο μου αυτή την εβδομάδα σας έγραψα για την εξαίρετη κυρία Μαίρη, που εργάζεται στη δημοτική βιβλιοθήκη της Σταυρούπολης. Ε λοιπόν, ό,τι σας προτείνει η κυρία Μαίρη, να το δανειστείτε με κλειστά μάτια. Στην τελευταία μου επίσκεψη τη ρώτησα: “Τι άλλο να πάρω στον Κωνσταντίνο;” Κι εκείνη μου είπε: “Πάρε αυτό το βιβλίο αν κι έχει λίγο δύσκολο λεξιλόγιο για την ηλικία του”. Κυρία Μαίρη ήρθε η ώρα να σας ευχαριστήσω δημόσια.
  2. Ο Κωνσταντίνος ενθουσιάζεται με τα βιβλία που έχουν πλούσια εικονογράφηση, πολλά σχήματα και χρώματα. Έτσι ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι θα του αρέσει.
  3. Η εικονογράφηση μου θύμισε κάποτε τα μαθήματα ζωγραφικής που έκανα, ως παιδί. Αποτυπώνεται με πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα και με αρκετές λεπτομέρειες ο κορμός ενός δέντρου. Όλα τα φυτά έχουν τα δικά τους μοναδικά χρώματα ώσπου…
  4. Το κείμενο είναι σχετικά μεγάλο, επομένως αν το παιδί σας δεν είναι εξοικειωμένο με αυτό τότε καλύτερα να επιλέξετε ένα άλλο βιβλίο.
  5. Σας το είπα ότι στις βιβλιοθήκες υπάρχουν μικρά αριστουργήματα, όπως αυτό εδώ; Όλα τα βιβλία που σας προτείνω εδώ και 15 μέρες, που ξεκίνησα αυτή τη δράση, προέρχονται από δημοτικές βιβλιοθήκες. Ενισχύστε λοιπόν τη βιβλιοθήκη που βρίσκεται πιο κοντά σας. Χαρίστε τα βιβλία που δεν διαβάζετε πια και ταξιδέψτε στα μοναδικά παραμύθια που θα βρείτε εκεί…

Κριτικές για το βιβλίο:

https://www.elniplex.com/%CE%BF-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BA-%CE%BC%CE%BF/

3 δραστηριότητες που προτείνω να κάνεις με το παιδί σου:

  1. Η πρώτη δραστηριότητα κάθε φορά είναι η ζωγραφική. Αυτή τη φορά όμως μπορείς να επιλέξεις υλικά από τη φύση με τα οποία μπορείτε να ζωγραφίσετε. Για παράδειγμα μπορείς να βρεις μεγάλες πέτρες, βότσαλα στην παραλία και να τις ζωγραφίσετε. Μπορείς να ζητήσεις από το παιδί να σου ζωγραφίσει κι ένα δάσος.
  2. Εφόσον είναι εφικτό, μπορείτε την προσεχή Κυριακή, να επισκεφθείτε τη φύση και να παίξετε εκεί. Η επαφή με τη φύση βοηθά το παιδί να αναπτυχθεί ολόπλευρα. Ορισμένες φορές όμως, δεν είναι εφικτό για τους κατοίκους της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ορισμένοι πολλοί ωραίοι χώροι για να παίξεις με το παιδί σου: Το Pony Park, στη Λητή είναι ένας εκπληκτικός χώρος. Συνδυάζει τη φάρμα με την παιδική χαρά και τα άλογα. Η Ελπίδα που το έχει είναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Στο χώρο οργανώνονται και πάρτι. Ένας άλλος χώρος που έχω ξεχωρίσει αν και τον έχω επισκεφθεί μία φορά είναι το περιβαλλοντικό πάρκο Θέρμης. Δύο ακόμα που τους έχω βάλει στα σχέδια μας είναι το Trees trees στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και το καταφύγιο του Χορτιάτη. Είμαι σίγουρη όμως, ότι όπου κι αν βρίσκεστε υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι κοντά σας.
  3. Για μια ακόμα φορά προτείνω δραστηριότητες messy play:

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://www.pre-kpages.com/forest-theme-sensory-bin-for-preschool/

Με πράσινη φάβα και ότι άλλο υλικό έχετε στο σπίτι (μινιατούρες ζώων κλπ.)

Η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα: https://gr.pinterest.com/pin/forest-animals-sensory-bin–510454938988877173/