Τα βιβλία της φωτοανάγνωσης για το 2024 (βιβλίο 5)

Τα βιβλία της φωτοανάγνωσης για το 2024 (βιβλίο 5)

04/03/2024 2024-03-04 8:12

Τα βιβλία της φωτοανάγνωσης για το 2024 (βιβλίο 5)

Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω, Κώστας Κρομμύδας

Τίτλος βιβλίου: Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω

Συγγραφέας: Κώστας Κρομμύδας

Εκδόσεις: Διόπτρα

Επιμέλεια κειμένου: Αλεξάνδρα Δένδια, Βίκυ Κατσαρού

Από το οπισθόφυλλο:

Ποτέ δεν έμαθα την ακριβή ημερομηνία που γεννήθηκα. Ήμουν απλώς ένα μωρό που κάποιος εγκατέλειψε στα σκαλιά ενός ιδρύματος, όπως και τόσα άλλα. Οι γυναίκες που με ανέθρεψαν έλεγαν πάντα ότι πρώτα τραγούδησα και μετά μίλησα. Ίσως γιατί μέσα από τις νότες μαλάκωνε κάπως η σκληρότητα του κόσμου, την οποία δυστυχώς γνώρισα από νωρίς. Κόντρα όμως σε κανόνες και εμπόδια, εγώ συνέχισα να τραγουδώ, να ονειρεύομαι και να γελάω… Μέχρι τη στιγμή που μου τα πήραν όλα καταδικάζοντάς με σε θανατερή σιωπή.

Ίσως επειδή ήμουν γυναίκα…

Ίσως επειδή δεν θέλησα να υποτάξω την ψυχή μου σε άγραφους νόμους.

Μεγαλώνοντας ερωτεύτηκα, πόνεσα, έκλαψα, γονάτισα, αλλά στο τέλος κατάφερα να κοιτάξω τη ζωή από τη μεριά που επέλεξα εγώ και όχι οι άλλοι. Στάθηκα όρθια και πάλεψα για όσα με έκαναν να χαμογελώ. Έδωσα μάχη για να μην επιτρέψω σε κανέναν να μου στερήσει το δικαίωμα στο όνειρο. Και τελικά κατάλαβα πως η πραγματική αγάπη δεν σε φυλακίζει, αλλά σε κρατά ελεύθερη μέσα στην αγκαλιά της.

Κριτικές για το βιβλίο:

Η προσωπική μου άποψη:

Διαβάζοντας το βιβλίο του Κρομμύδα Εβόρα, είπα να δώσω λίγο χώρο και χρόνο στον συγγραφέα. Έτσι όταν βρήκα μπροστά μου, στα ράφια της βιβλιοθήκης το συγκεκριμένο βιβλίο το επέλεξα με κλειστά μάτια σχεδόν. Στην αρχή έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη ιστορία αγάπης… Κάπου στη μέση του βιβλίου συνειδητοποίησα τη θέση της γυναίκας την περίοδο του 50-60 στην Ελλάδα… Σιγά σιγά κι έπειτα από αρκετές ανατροπές συνειδητοποίησα πως τελικά στη ζωή μπορείς να είσαι εσύ ο νικητής, αρκεί να ξεπεράσεις όλες τις “μαύρες” σου μέρες… Μπορείς να σηκώσεις το ανάστημα και με την υποστήριξη των δικών σου ανθρώπων να πετύχεις κάθε σου στόχο… Στις τελευταίες 50 περίπου σελίδες εντόπισα κάπου χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μου… Η ηρωίδα θα φέρει τελικά την ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν τις γυναίκες; Θα γίνει αποδεκτή; Και τελικά τι είναι ηθικό και τι ανήθικο;